urządzanie kuchni błędy

5 najczęstszych błędów popełnianych przy urządzaniu kuchni. Uniknij ich!

22-07-2019 by Halmar

Spotkałeś się z powiedzeniem, że dopiero przy trzecim mieszkaniu nie będziesz popełniać błędów? A przynajmniej tylu, ilu w przypadku tego pierwszego. No, i drugiego. Powiemy Ci, jakie jest 5 najczęstszych grzechów popełnianych przy urządzaniu kuchni, żebyś mógł ich uniknąć!
 
Kuchnia jest bardzo ważnym pomieszczeniem w każdym domu – to miejsce wspólnego spożywania posiłków oraz ich przyrządzania. Nie ukrywajmy, że bardzo często jest też miejscem spotkań rodzinnych i towarzyskich (kto nie lubi towarzyszyć kucharzowi w trakcie przygotowywania smakołyków?). Dlatego tak ważne jest jej praktyczne urządzenie.
 

Unikajcie tych błędów w urządzaniu kuchni:

 

Nieodpowiednie wymiary szafek

 
Standardowa wysokość blatu kuchennego wynosi 85 cm i odpowiada ona większości użytkowników kuchni. Decydując się na niższe lub wyższe wymiary mebli kuchennych ryzykujesz utratą praktycznego wymiaru gotowania. Drugim błędem w temacie szafek kuchennych jest za mały wymiar blatów kuchennych. Nie powinny być one krótsze niż 90 cm i nie dłuższe niż 120.
 
Zobacz: Na co zwrócić uwagę, kupując szafkę pod telewizor?
 

Zmywarka daleko od szuflad

 
Dlaczego umiejscowienie zmywarki w kuchni jest takie ważne? Wyobraź sobie kuchnię, w której urządzenie zmywające naczynia znajduje się daleko od szafek, w których są one przechowywane. Dodatkowo zmywarka stoi w dużej odległości od zlewu. Dobrą praktyką jest umieszczanie tego sprzętu w tej samej linii co zmywarka oraz w bliskiej odległości od szuflad, co zaoszczędzi wędrówki z talerzami po kuchni.
 

Wyspa za blisko szafek

 
Wyspa może oddzielić kuchnię od jadalni czy salonu i świetnie sprawdza się na większych przestrzeniach. Jeśli jednak uprą się na nią właściciele niewielkiego mieszkania w bloku, mogą mieć problem z ergonomią i komfortem w kuchni, bowiem mała przestrzeń między szafkami a wyspą w połączeniu z dwoma krzątającymi się osobami, oznacza nic innego jak potykanie się i wpadanie na siebie. Odległość między tymi elementami nie powinna być mniejsza niż 120 cm.
 

Brak zastosowania zasady trójkąta roboczego

 
Ergonomia w kuchni to podstawa, dlatego jej projektowanie powinno rozpocząć się od wydzielenia ciągu roboczego, który przybiera postać trójkąta o następujących wierzchołkach – lodówka, zlew, kuchenka.
 
Zobacz: Jak urządzić balkon, by stał się przytulnym i klimatycznym miejscem?
 

Złe oświetlenie

 
Kuchnia jest miejscem, które wymaga odpowiedniego oświetlenia. Jest ono nie tylko konieczne nad blatami, przy których o różnych porach przyrządza się posiłki. Nie może jednak dochodzić zza pleców kucharza i rzucać cień na obszar roboczy. Dobrze jest, gdy pada bezpośrednio z góry, dlatego takim zainteresowaniem cieszą się podszafkowe listwy LED.
 
Światło potrzebne jest także nad miejscem spożywania posiłków, chyba nikt nie lubi po ciemku szukać w swoim talerzu smakowitego kąska.